2017 m. gruodžio 30 d., šeštadienis

Kūčiukai

Pagaliau susikaupiau parašyti mielinių kūčiukų receptą. Kepu juos jau tris metus pagal Beatos tradicinius mielinius kūčiukus. Per tuos tris metus receptą šiek tiek pritaikiau sau, bet esmė nepasikeitė.
Šiemet užmaišiau visas tris normas tešlos. Vaikai jau ūgtelėję tiek, kad patys vyniojo tešlą ir pjaustė kūčiukus. Prikepėm, kad užteko ir patiems, ir seneliams, ir net dovanų:)


Tešlai reikės:
500 g miltų
250 ml pieno
20 g šviežių arba 7-10 g sausų mielių
100 g cukraus
žiupsnelis druskos
2 šaukštai aliejaus
40 g aguonų

Aš naudoju sausas mieles, su jomis man paprasčiau. Truputį, iki kūno temperatūros, pašildau pieną. Šiek tiek pieno sumaišau su sausom mielėm. Likusį pieną išplaku su druska, cukrumi ir aliejumi. Supilu mieles ir viską išmaišau. Įberiu truputį miltų ir sumaišau, kol gaunasi tirštoka, bet neminkoma tešla. Dubenį su tešla uždengiu rankšluosčiu ir leidžiu pusvalandį šiltai pastovėti.
Tuomet supilu likusius miltus, aguonas ir suminkau tešlą. Ji turi pasidaryti minkšta, blizgi ir nelipti prie rankų. Tada vėl uždengiu, statau šiltai ir leidžiu tešlai pakilti 1-1,5 val. Tešlos turi kone padvigubėti. Pakilusią tešlą vėl suminkau, išspaudžiu iš jos orą. Ir jau galima daryti kūčiukus! Gnybiu po nedidelį gabalėlį tešlos, vynioju volelį, pjaustau mažyčiais gabaliukais ir dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Orkaitę įkaitinau iki 190 0C, kūčiukus kepu apie 10 min. Kepimo laikas priklauso nuo kūčiukų dydžio, tad žiūriu, kai jie gražiai paruduoja, tuomet ištraukiu.


Kadangi mėgstu minkštus kūčiukus, tai iškepusius atvėsinu ir sudedu į uždarus indus. Jeigu palikčiau atviruose induose, jie sukietėtų. Šie kūčiukai minkščiausi tik išimti iš orkaitės, paskui nors ir laikomi uždaruose induose jie tampa šiek tiek guminiai.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą