2021 m. gruodžio 21 d., antradienis

Vis dar skaniausi kūčiukai

Kasmet išbandau naują kūčiukų receptą, bet finale iškepu vis dar skaniausius kūčiukus pagal Beatos receptą. Šįkart atitaikiau sau aguonų kiekį, tad nusprendžiau iš naujo surašyti visą receptą.

Tešlai reikės:
500 g miltų
250 ml pieno
7-10 g sausų arba 20 g šviežių mielių
100 g cukraus
žiupsnelis druskos
2 šaukštai aliejaus
20 g aguonų (2 valgomieji šaukštai)
 
Truputį, iki kūno temperatūros, pašildau pieną. Šiek tiek pieno sumaišau su sausom mielėm. Likusį pieną išplaku su druska, cukrumi ir aliejumi. Supilu mieles ir viską išmaišau. Įberiu truputį persijotų miltų ir sumaišau, kol gaunasi tirštoka, bet neminkoma tešla. Dubenį su tešla uždengiu rankšluosčiu ir leidžiu pusvalandį šiltai pastovėti.
Tuomet supilu likusius miltus, aguonas ir suminkau tešlą. Ji turi pasidaryti minkšta, blizgi ir nelipti prie rankų. Tada vėl uždengiu, statau šiltai ir leidžiu tešlai pakilti 1-1,5 val. Tešlos turi kone padvigubėti. Pakilusią tešlą vėl suminkau, išspaudžiu iš jos orą. Ir jau galima daryti kūčiukus! Gnybiu po nedidelį gabalėlį tešlos, vynioju volelį, pjaustau mažyčiais gabaliukais ir dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Orkaitę įkaitinau iki 1900C, kūčiukus kepu apie 10 min. Kepimo laikas priklauso nuo kūčiukų dydžio, tad žiūriu, kai jie gražiai paruduoja, tuomet ištraukiu.
 
 
 
Šįkart su dukra paeksperimentavom. Kepėm trijų dydžių kūčiukus: didelius kone drambliukus, vidutinius normalius ir mažulyčius. Kepimo laikas variavo nuo 6 iki 12 min. Mažiausiuosius reikia labai saugoti, kad nesudegtų.
Kūčiukams leidau pilnai atvėsti. Šiek tiek sudėjau į atvirą vazelę ir jie visi po dienos kitos tapo traškūs. Skaniausi buvo mažiausi, nes didesni tapo kietoki. Likusius supyliau į uždaromą stiklinį indą ir jie visi išliko minkšti.
 
 
Mano pastebėjimas: jei norit, kad kūčiukai išliktų minkšti, bet netaptų lyg guminiai, prieš dedant juos į uždarą indą reikia leisti pilnai atvėsti. Aš kepiau vakare ir per naktį palikau ne pilnai uždengtame dubenyje. Ryte tuomet supilsčiau į uždarus indus.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą